De curând, LUISS a început o colaborare cu Oana Agafiței, kinetoterapeut în cadrul Academiei de Masaj Brașov – Kinetic Plus, un centru de formare și perfecționare profesională, acreditat și licențiat de Consiliul Național de Formare Profesională a Adulților (CNFPA), cu peste 10 ani de experiență în kinetoterapie, osteopatie, masaj, elongaţii vertebrale mecanice și servicii psihologice. Am considerat că este necesar să avem în echipa noastră o persoană calificată pentru a răspunde întrebărilor ce țin de sănătate și de o dezvoltare armonioasă și pentru a recomanda împreună produsele potrivite ce vor aduce o îmbunătățire și confort somnului tău.

Săptămâna trecută am ales să discutăm cu Oana despre somnul bebelușilor,  am dezbătut câteva dintre întrebările adresate din partea clienților, și astfel am reușit să creăm un articol destul de interesat pentru mămici și nu numai.

 

 

 

”Crearea unui set de reguli care să asigure un somn corect și sănătos bebelușului dă mari bătăi de cap multor mămici, așa că ne-am gândit să venim în ajutorul lor cu cât mai multe informații provenite dintr-o sursă sigură. Mămicile pot apela cu încredere la noi dacă au nelămuriri în ceea ce privește somnul celor mici, ce tip de material folosim pentru așternut, cum trebuie să doarmă cel mic, ce este lâna merinos și de ce ar trebuie să o folosești , care este cea mai corectă poziție de somn, cât doarme un nou născut sau cum putem să îi oferim un extra confort în timpul somnului.”  Daniela Nuțu, fondator LUISS

 

 

NOU-NĂSCUT

Pentru primele săptămâni de viață, majoritatea părinților optează pentru un coșuleț special sau un pătuț ce îl amplasează în camera lor, pentru a reacționa mai repede în cazul în care cel mic se trezește sau plânge. O altă variantă ar fi achiziționarea unor monitoare video / aparate de supraveghere. Locul unde doarme bebelușul este o alegere personală care ține doar de concepțiile și nevoile părinților. În prima lună nu este important unde doarme, mai degrabă trebuie să ținem cont de faptul că un nou-născut nu trebuie să fie mișcat în timpul somnului, pentru a-i permite creierului să intre în somnul adânc. Însă după vârsta de 6 săptămâni, este recomandat să asigurăm bebelușului un singur spațiu dedicat somnului, o cameră amenajată special pentru el, folosind o lampă de veghe ca metodă de iluminare pe durata somnului. De obicei, au și modele care sunt proiectate pe pereți și tavan, fapt care îl ajută pe cel mic să se relaxeze.

 

Temperatura din camera copilului nu trebuie să fie mai mică de 18 grade Celsius în timpul nopții, însă nici mai mare de 20 grade Celsius. În timpul zilei temperatura recomandată este de până la 23 grade Celsius, dar să nu coboare mai jos de 20 grade Celsius (cere sfatul pediatrului). Un termometru de cameră așezat în camera copilului te poate ajuta să păstrezi mereu aceeași temperatură, fiind un criteriu esențial în dezvoltarea sănătoasă a copilului. Atenție însă, supraîncălzirea poate determina o mulțime de efecte secundare la bebeluși: insomnii, agitație, răceli frecevnte, deshidratare, febră. Sistemul de încălzire indicat este cel care nu usucă aerul și permite reglarea temperaturii (calorifere cu dispozitiv de reglare).

 

 

Somnul este important pentru dezvoltarea sănătoasă a bebelușului, un nou-născut poate dormi câte 16 ore / zi, sau chiar mai mult, de aceea trebuie să îi asigurăm un mediu plăcut și un suport ferm, stabil și sigur în timpul somnului. Nu este recomandat să dormiți cu bebelușul în patul matrimonial din motive de siguranță. Nu lăsați jucării sau alte obiecte lângă copil în timpul somnului care ar putea interfera cu respirația bebelușului. Este recomandat ca bebelușii să doarmă în pătuț, pe spate, nu pe burtă și nici într-o parte. Sunt bebeluși care preferă să doarmă pe burtică (îi mai ajută și la ameliorarea colicilor). Nu e nimic greșit, dar în prima lună de viață trebuie supravegheați atent. Nu învăța copilul cu liniștea deplină; un somn sănătos pentru un bebeluș înseamnă un somn neîntrerupt de cel puțin 2 – 3 ore. Pune muzică ambientală în surdină sau lasă televizorul deschis în altă cameră. Zgomotul de fond trebuie să fie continuu și uniform.

 

Pătuțul celui mic trebuie sa fie așezat într-un loc ferit de curent. Cele din lemn sunt cele mai confortabile, însă să ai grijă ca stinghiile din lemn să nu fie la o distanță mai mare de 4 cm una de alta. Atât lacul utilizat pentru finisare, cât și cleiul utilizat la îmbinarea componentelor trebuie să nu conțină solvenți sau să fie certificate ca fiind non-toxice, iar pătuțul să respecte toate normele internaționale de siguranță. Recomandată este utilizarea uleiurilor naturale pentru finisajul lemnului. Pentru a asigura un mediu controlat și sănătos copilului tău, achiziționează produse textile care sunt certificate Oeko-Tex Standard 100.

 

Capul bebelușului nu trebuie așezat pe pernă în primele două luni de viață, ci direct pe saltea, astfel încât gâtul și coloana lui să se dezvolte normal. De la două luni îi puteți pune un suport din bumbac, o perniță moale și plată, nu mai înaltă de 2 cm, și îi puteți așeza tot corpul de la mijloc în sus pe plan înclinat, mai ales bebelușii care au reflux și care regurgitează mai mult. După vârsta de 2 ani copilul poate folosi o pernă de maxim 5 cm înălțime, care să îi ia forma capului. Abia după vârsta de 5 ani copilul poate dormi pe o pernă normală, dar o pernă care să îi asigure confortul și suportul de care are nevoie.

 

Poziția de dormit recomandată bebelușilor este pe spate. Asociaţia Americană de Pediatrie recomandă poziţia de dormit pe spate ca fiind cea mai sigură pentru bebeluşi. Dormitul pe spate scade drastic riscul de sufocare şi moarte subită a copiilor în somn. Asociația a introdus din 1994 campania de încurajare a dormitului pe spate, după ce mai multe cercetări au determinat ca această poziţie de dormit este sigură, în detrimentul celei pe burtă sau pe partea laterală.

Pentru somnul pe spate al bebelușilor pot fi folosite și pernele ”anti-răsturnare”: două perne rotunde legate de o păturică reglabilă ce asigură poziția corectă și împiedică rostogolirea bebelușului. Recomandate de la 0 luni – 7 luni. După vârsta de 7 luni, atunci când copilul începe să se întoarcă, este bine să eviți accesoriile inutile și nesigure din pătuț. După vârsta de un an copilul îşi poate alege singur poziţia de somn. Poziţia de dormit pe spate este binevenită şi după vârsta de un an. Dacă copilul îşi alege singur poziţia de somn şi o preferă pe cea laterală, încearcă să îl orientezi să doarmă pe partea dreaptă, opus de poziţia inimii. De la trei ani copilul poate să doarmă şi pe burtă, dacă această poziţie este cea pe care o alege. La această vârstă poziţia pe burtă nu mai prezintă pericol, copilul devine capabil să se redreseze singur.

 

Salteaua, ca și duritate, trebuie să fie medie spre tare și să se potrivească perfect pătuțului ca și dimensiune. Nu trebuie să fie un spațiu mai mare de 2,5 cm în jurul saltelei. Este recomandat ca și salteaua să fie îmbrăcată într-o protecție impermeabilă dintr-un material certificat ecologic (disponibile mai multe dimensiuni atipice pe comandă). Marginile saltelei trebuie să fie întărite pe lungime, pentru siguranța copilului atunci cănd învață să se ridice ținăndu-se de pătuț. Asigură-te că salteaua nu are marginile întărite pe lățime deoarece fermitatea saltelei ar provoca o poziție a capului copilului neadecvată pentru somn. În ultimul timp, mămicile apelează la saltelele cu fibră de cocos, fiind destul de ferme și asigurând o dezvoltare trainică a sistemului osos, însă modelul cel mai potrivit ar fi cel care are în combinație și spumă poliuretanică de înaltă elasticitate. Pentru o ofertă personalizată și mai multe detalii privind saltelele cu cocos ne puteți contacta pe e-mail.

 

 

Pentru așternutul bebelușului alege materiale naturale (bumbac de foarte bună calitate – egiptean mako / jersey / ranforce). Lenjeria pentru pătuț dă o notă aparte camerei, sporește confortul copilului în timpul nopții, îi protejează sănătatea și îi asigură un somn liniștit. Cearșaful de pat trebuie să fie prevăzut cu elastic perimetral pentru a nu aluneca de pe saltea și a nu face cute. Materialul să fie extrem de delicat cu pielea bebelușului și să nu provoace alergii. Vezi lenjeriile disponibile sau contactează-ne pe e-mail pentru o prezentare detaliată, personalizată în funcție de nevoile și dorințele tale.

Lenjerie de pat disponibilă în shop-ul online www.shop.luiss.ro

 

Păturica folosită trebuie să fie ușoară, din bumbac pur sau lână merinos. Modelele pentru bebeluși au gaurele, pentru a evita sufocarea. În nici un caz nu folosiți pilotă sau pătură pentru adulți!!! Lâna merinos a început să fie din ce în ce mai căutată de mămici datorită caracteristicilor sale. Bule de aer sunt prinse printre fibrele de lână merinos, astfel se creează un micro-climat de aer cald, senzația fiind de confort maxim. Cu toate acestea, lâna merinos are firul foarte subțire și fin, este extrem de respirabilă, excesul de căldură este eliberat la nevoie pentru a evita supra-încălzirea. Reglarea temperaturii este perfectă și oferă confort indiferent de vreme!

Merinos este antibacterian și anti – miros. Este confortabil să știm că hainele copiilor noștri luptă cu germenii. Lâna conține în mod natural lanolină și keratină (o substanță care se găsește în pielea noastră, păr și unghii), ambele au proprietăți antibacteriene și antimicrobiene. Lâna este un material natural, pur și hipoalergenic. Alegeți cu încredere hăinuțele din lână merinos!

De ce este acest lucru atât de important ? Bebelușii și copiii mici nu se pot adapta la schimbările de temperatură precum adulții, ei pot pierde căldura de până la 4 ori mai repede. În mod special copii mici, sub 12 luni, au dificultăți de reglare a temperaturii.

Fiecare bebeluș este unic și are nevoile sale individuale care îl deosebesc de ceilalți copii. De aceea, este important să îți creezi propriul set de reguli pentru un somn sănătos al bebelușului tău. Ține legătura constant cu pediatrul, medicul de familie și persoanele specializate pentru astfel de nelămuriri. Fii flexibilă și nu exagera cu protecția copilului, adaptează regulile și fii atentă la nevoile bebelușului.

 

Tu ce reguli ai aplicat / aplici pentru somnul bebelușului tău?

 

Suntem la dispoziția tuturor clienților de luni până vineri, orele 10.00 – 18.00, sau chiar și în weekend, cu o programare în prealabil, pentru a le oferi o experiență de shopping privat, pentru a povesti la o cafea și pentru a testa produsele noastre premium.

____________________________________

Contact : office@luiss.ro   /   geanina@luiss.ro

Telefon  0775 162 150

SHOWROOM – Bulevardul 15 Noiembrie nr 44, BRAȘOV

Content writer  – GEANINA ROMAN

KINETOTERAPEUT OANA AGAFIȚEI

Publicat în categoria Articole pe de .